“Waarom zou ik mij laten behandelen bij Kenniscentrum HyperHidrosis Kliniek?”

De HyperHidrosis Kliniek is zowel een Kenniscentrum als een behandelcentrum. Alle specialistische kennis en kunde is samengebracht onder 1 dak om het overmatig zweten van handen en/of oksels te behandelen.

De dermatoloog van de HyperHidrosisKliniek heeft een jarenlange ervaring met de behandeling van primaire focale hyperhidrosis met o.a. botox. Sinds een aantal jaren wordt oksel zweten ook effectief behandeld met de miraDry.

De cardiothoracaal chirurgen (hart-long chirurgen) van de HyperHidrosis Kliniek zijn de experts in operaties in de thorax (borstholte). Zij zijn zeer bedreven in minimaal invasieve operaties (kijkoperaties) in de borstholte aan hart, longen, en aan bijvoorbeeld de nervus sympathicus. Zij hebben de bestaande endoscopische thoracale sympathectomie verbetert tot een nog minder invasieve en selectievere operatie. Een operatie met een uitstekend resultaat zonder noemenswaardige complicaties en een zeer laag percentage bijwerkingen.

De HyperHidrosis Kliniek levert topzorg en voldoet aan de gestelde eisen voor snelle toegang, goede communicatie, informatie, en uitstekende zorg volgens de huidige wetenschappelijke inzichten.

“Kan ik snel terecht in de HyperHidrosis Kliniek?”

Zoals hierboven gesteld voldoet de HyperHidrosisKliniek aan de gestelde eisen van snelle toegang. U kunt telefonisch contact met ons opnemen en binnen 3 weken terecht voor een poliklinische afspraak. Wanneer u 1 van onze behandelingen een oplossing vindt voor uw overmatig zweten kunt u binnen 6 weken na het poliklinisch consult worden behandeld.

“Wat is het succes van de behandelingen bij kenniscentrum HyperHidrosis Kliniek?”

Voor zweethanden 95-100%. Bij de oksels ligt het succes mogelijk iets lager; rond de 90% -95%.

“Wat is de herstelperiode na de operatie?”

Na de operatie bent u ongeveer 1 uur op de 'recovery'. Dat is de herstelafdeling na de operatie waar u kortstondig wordt bewaakt na uw narcose. Daarna gaat u naar de verpleegafdeling voor verder herstel. Op zaterdag wordt u geopereerd en i.p. op zondag ontslagen. Houdt u er rekening mee dat u binnen 24 uur na narcose geen auto mag besturen! Doorgaans kunt u na een week uw werkzaamheden weer hervatten.

“Wat is compensatoir zweten?”

Compensatoir zweten is een bijwerking en geen complicatie. Dat betekent dat u weliswaar goed bent geholpen aan handen en/of oksels maar dat het zweten op andere lichaamsdelen toeneemt. Meestal op de rug, buik en bovenbenen. Compensatoir zweten is natuurlijk een heel vervelende bijwerking! Bij de wetenschappelijke analyse van onze eerste 100 patiënten kregen 27 patiënten (27%) compensatoir zweten. Zeg 1 op de 4. Van deze 27 patiënten zijn er slechts 2 (2%) die vinden dat ze met het compensatoir zweten iets vervelenders hebben teruggekregen dan het zweten van de handen en/of oksels. Dat is natuurlijk altijd nog 2 teveel maar betekent ook dat 98% tevreden tot zeer tevreden is over de behandeling! Als medisch specialist ken ik maar heel weinig behandelingen met zo'n groot succes. Wij zijn zeer secuur in onze patiëntenselectie en proberen wetenschappelijk het ontstaan van compensatoir zweten te ontrafelen. Het is echter (nog) niet mogelijk om de patiënten aan te wijzen waar het risico op compensatoir zweten is verhoogd. Wij zijn van mening dat de manier waarop en de selectiviteit waarmee de operatie wordt verricht ertoe doet. Mede daardoor is de kans op compensatoir zweten in onze handen lager dan de gemiddelde meldingen in de literatuur. Compensatoir zweten heeft onze volle aandacht!

“Is er een leeftijdsgrens?”

Leeftijdgrens is relatief. Alle patiënten die zich aanmelden middels de vragenlijst worden door de medisch specialisten van de HyperHidrosis Kliniek beoordeeld. Zorgvuldigheid, veiligheid en kwaliteit staan voorop. In principe hanteren wij de volgende regels: kinderen < 16 jaar die kwalificeren voor een operatieve behandeling worden eerst in een groter verband besproken (kinderarts/kinderneuroloog), patiënten > 40 jaar en/of rokers hebben rond de operatieve behandeling een iets grotere kans op problemen met de longen en een trager herstel. Dat betekent dat ze wel geopereerd kunnen worden maar dat de duur van opname en herstel langer kan worden.

“Is de operatie verzekerde zorg?”

Ja! Echter om voor vergoeding in aanmerking te komen is een verwijzing via de huisarts, bedrijfsarts of medisch specialist verplicht en is een medische indicatie tot behandelen nodig. De hoogte van de vergoeding die u krijgt is afhankelijk van welke zorgverzekering u hebt afgesloten en bij welke zorgverzekeraar u de zorgverzekering hebt ondergebracht. Op deze site staat onder 'aandachtspunten-verzekeringen' een uitvoerige uitleg over verwijzing en zorgverzekeringen.

“Hoe lang ben ik na de operatie uit de roulatie?”

Dat is per persoon anders. Net als pijn is het sterk individueel bepaald wanneer men na de operatie weer in staat is activiteiten te ontplooien. Het is ook sterk afhankelijk van de werkzaamheden. Gaat u er van uit dat het herstel tot twee weken kan duren alvorens men weer kan werken. Er zijn er overigens ook die de week na de operatie weer aan het werk zijn!

“Kan mijn partner/familie in het ziekenhuis blijven slapen?”

Nee, dat is niet mogelijk. Er zijn flexibele bezoektijden maar overnachten is niet mogelijk. Wel zijn er afspraken met hotels in de omgeving van het ziekenhuis.

“Als ik mij na de operatie goed voel mag ik dan naar huis?”

Nee, dat mag niet. Het is goed om na de operatie een nacht in het ziekenhuis door te brengen. Ook al voelt u zich goed, het kan altijd veranderen. Tevens is reizen zo kort na deze operatie met anesthesie niet verstandig.

“Mag ik de volgende dag na de operatie zelf naar huis rijden?”

Ja, dat mag. Maar wel onder voorwaarden. Wettelijk mag u binnen 24 uur na narcose geen voertuig besturen. Daarnaast is het van tevoren onduidelijk hoe u zich de dag na de operatie zal voelen. Het kan zijn dat u niet in staat bent een voertuig te besturen. Wij raden u met klem aan met het openbaar vervoer te reizen, of een 'chauffeur' te regelen die u naar huis rijdt.

“Mag ik na de operatie sporten?”

Ja, dat mag. De eerste weken na de operatie is het verstandig rustig aan te doen en de tijd te nemen voor herstel. Daarna zijn er geen restricties. Het lichaam geeft zelf aan wat wel en wat niet kan.

“Wanneer mag ik weer zwemmen na de operatie?”

Voor een goede genezing van de wondjes is het beter om de eerste twee weken na de operatie niet te zwemmen of in bad te liggen.

“Wanneer mag ik na de operatie weer met het vliegtuig reizen?”

U kunt beter de eerste vier weken na de operatie niet vliegen. Door de drukwisselingen zou de long weer kunnen inzakken. Deze regel geldt eigenlijk alleen voor personen die vanwege een longaandoening een spontane 'klaplong' hebben gehad. U hebt geen longaandoening en u valt derhalve niet in deze categorie. Toch is het verstandig om de eerste vier weken na de operatie dezelfde regel te volgen.

“Moet ik van tevoren mijn oksels scheren?”

Dat mag, maar tot drie dagen voor de operatie. Anders niet zelf scheren en gebeurt dat op de operatiekamer.

“Kunnen kunstnagels blijven zitten? Mag ik make-up op? Moeten sieraden en piercings uit?”

Kunstnagels moeten worden verwijderd en het is beter geen geen make-up te dragen. Ook geen body lotions aangezien het dan lastiger is de huid te desinfecteren. Geen sieraden/piercings dragen tijdens de operatie aangezien zij een potentieel gevaar opleveren.